De inrichting van een woning omvat tegenwoordig niet zelden ook de tuin of het balkon: waar de tuin vroeger vooral diende als opslagplaats, weide voor dieren of om groente op te verbouwen, heeft de moderne tuin vooral een recreatieve bestemming. Uiteraard ging deze ontwikkeling gepaard met de nodige ontwikkelingen in design.

 

Het buitenleven

 

Vanaf het begin van de twintigste eeuw werden volkstuinen gesticht om arbeiders een recreatief, maar ook functioneel, tijdverdrijf te geven. Sinds de jaren zestig raakte het recreatieve buitenleven bij de eigen woning steeds meer in trek: naast dat steeds meer mensen hun heil zochten op een camping, begon ook het vertoeven in eigen voor- of achtertuin steeds populairder te worden. De tuincentra maakten een opmars, en vele ontwerpers kwamen met design voor meubels buitenshuis.

 

Een Nederlands tintje

 

Hoewel het Nederlandse klimaat niet altijd uitnodigt om het hele jaar door in de tuin te vertoeven, zijn er verschillende voorbeelden te vinden van Dutch Design tuinmeubels van Nederlandse makelij. Wellicht de meest bekende fabrikant van tuinmeubelen van ´s lands bodem is Hartman: er is bijna geen huishouden in Nederland te vinden dat geen plastic tuinstoelen van dit merk in de tuin heeft (gehad). Buitenlandse tuinmeubels hebben ook vaak een Nederlands tintje: de populaire gevlochten tuinmeubels komen vaak uit Indonesië, maar de hiervoor gebruikte techniek zelf vindt (dankzij de kolonisatie) zijn oorsprong in Groningen.

 

Zomer en Winter

 

Tuinmeubilair wordt veelal ontworpen om weersinvloeden te weerstaan: waar sommige tafels en stoelen worden opgeborgen bij slecht weer, zijn de meeste meubels voor in de tuin berekend op een regenbui of vorstperiode (dit uiteraard met uitzondering van eventuele kussens en tafelkleedjes). Materialen die het hele jaar door buiten kunnen blijven staan zijn bijvoorbeeld kunststof, metaal, keramiek en natuursteen. Let bij het kiezen van het voor jou geschikte materiaal wel altijd op de mate en manier van van onderhoud welke je meubel nodig heeft: ook de bewerking (bijvoorbeeld de eventuele gebruikte verf) is hierop van invloed. Er zijn tevens vele producten met weerbestendige stoffen op de markt welke je tuinmeubilair dusdanig kunnen bewerken dat het menig Hollands buitje weerstaat.

Hedendaagse trends

 

Tuinmeubilair bestaat tegenwoordig al lang niet meer uit alleen een set bestaande uit plastic stoelen en een tafel, en ook de gebruikte materialen lopen steeds verder uiteen. Hergebruikt steigerhout is bijvoorbeeld een tegenwoordig erg populair materiaal, en het bouwen van hele overkappingen, open tuinhuisjes en veranda´s wint flink aan populariteit. Tuincentra doen nog altijd goede zaken, en ook online zijn er tegenwoordig vele producten voor in de tuin te bestellen. En wat te denken van een houten buitenkeuken?

 

Tot Slot

 

Enthousiast geworden over de wereld van tuinmeubilair? Volg DutchDesign.nl en lees als eerste alle nieuwtjes op het gebied van meubels, inrichtingen en design.