Wanddecoratie is een breed begrip: van functioneel tot kunstzinnig en van klein tot groot, versieringen aan de muur zijn te vinden in ieder huishouden, kantoor en natuurlijk ook aan de buitenkant van huizen en andere gebouwen.

Geschiedenis

 

De geschiedenis van wanddecoratie gaat ver terug: al in de prehistorie maakte de mens tekeningen op de wanden van grotten. Vaak beeldden deze muurschilderingen dieren en jachttaferelen af. De oudheid van deze eerste kunst is door middel van koolstofdatering te schatten: de oudste rotstekeningen zijn maar liefst 35.000 jaar oud!

De kunst van het versieren

 

Wanddecoratie voor in huis brengt sfeer en vaak ook een persoonlijk tintje aan je interieur. Fotocollages, (zelfgemaakte) schilderijen, posters voor op de kinderkamer…de keuze is eindeloos. Met een beetje hulp van het internet haal je het meeste uit je wanddecoratie. Een kleine ruimte krijgt bijvoorbeeld meer charme door het gebruik van een oneven aantal foto´s aan de muur, en ook de belichting en verhouding tussen verschillende wandornamenten kan soms al een heel verschil maken!

Decoratief én Functioneel?

Naast het decoratieve aspect, heeft wanddecoratie tegenwoordig vaak ook een functie. Het ophangen van spullen zoals boeken en het neerzetten van bloemenvaasjes en foto´s gebeurt tegenwoordig vaak op een mooie plank of kastje aan de muur. Stijlvolle wandmeubels bieden zo vele mogelijkheden om de ruimte in een kleine kamer te benutten, en geven hiermee tegelijkertijd een sfeervol tintje aan het interieur.

Knutselen of Kopen?

 

Wanddecoratie in zijn bekendste vorm is uiteraard het schilderij. Schilderkunst is nog altijd erg populair, en het is zelfs mogelijk om een echte replica van een bekend meesterwerk aan je muur te hangen! Hiernaast wordt voor het reproduceren van een bekende foto ook vaak een flink bedrag aan auteursrechten betaald.

Naast het aanschaffen van kant-en-klare wanddecoratie, is het natuurlijk ook ontzettend leuk om zelf je eigen wanddecoratie te maken! Wat dacht je bijvoorbeeld van het laten afdrukken van je mooiste vakantiefoto´s op een canvas doek, of het zelf verven van een oud houten kistje voor aan de muur? Wanddecoratie doet het ook goed als cadeau: er zijn weinig presentjes te bedenken die meer gevoel en betrokkenheid uitstralen dan een gepersonaliseerde wanddecoratie!

Duurzaam

Een ander leuk aspect van de ruime keuze aan wanddecoratie, is dat er vele mogelijkheden zijn voor wat betreft materiaal en manier van vervaardigen. Denk bijvoorbeeld eens aan een mooie kaart van gerecyled hout voor aan de muur, of een product van kurk of bamboe! Door te kiezen voor een variant van duurzaam materiaal ben je niet alleen goed voor je eigen interieur, maar ook goed voor het milieu!

 

 

Tot Slot

 

Enthousiast geworden over de vele mogelijkheden van wanddecoratie? Houd DutchDesign.nl in de gaten voor de leukste inspiratie, nieuwste weetjes en laatste trends op het gebied van wonen en interieur!